Mavi Balina oyunu ve teknoloji bağımlılığı – Osman Atalay – Yeni Akit
Mavi Balina oyunu ve teknoloji bağımlılığı
Özellikle ergenlik döneminde olan çocukların hayatını tehdit eden ve sadece sözlü talimatlarla onları intihara sürükleyebilen Mavi Balina oyununun tehlikesi devam ediyor.
Uluslararası Siber Suçlarla Mücadele Platformu Sözcüsü Muhammed Binici’nin yaptığı araştırma sonucunda, Türkiye’de dört ay içerisinde 142 çocuğun, dünyada yüzlerce çocuğun Mavi Balina oyunu nedeniyle intihar ettiği ortaya çıktı.
Binici, 2015 -2019 yılları arasında Türkiye’de binin üzerinde gencin teknoloji bağımlılığı ve Mavi Balina oyunu sebebiyle intihar ettiğini fakat aile
lerin, çocuklarının ölüm nedenini teknoloji ya da oyuna ilişkilendirmekten ısrarla kaçındığını ileri sürüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırma Sistemi’ne oyun bağımlılığının eklediği günümüzde, uzmanlar ailelerin artık daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Karakaya,
“İnternet oyunları rekabet içermeleri, zaman ve mekândan bağımsız olarak oynanabilmeleri, renkli, hızlı döngülü, ödül vaad eden yanı gibi nedenlerle çocuklar için cezbedicidir. Çocuklar bu oyunlar aracılığıyla sosyal ilişki kurma, gündelik yaşamda yapamadıkları ya da söyleyemediklerini söyleyebilme, güç gösterebilme şansına erişebilmektedir. Mavi Balina gibi oyunların diğer oyunlardan farklı olarak tehdit ve meydan okuma unsuru üzerine kurulu olduğu söylenmektedir” dedi.
Büyük bir sorun ile karşı karşıyayız. Veliler çocuklarına artık daha çok özen ve ilgi göstermelidir. Veliler, çocuklarının cep telefonunu ellerinden bırakmadıklarını, bilgisayar başında çok vakit geçirdiklerinden şikayetçiler.
Çocuklar da ‘Annem babam elinden telefonu, tableti bırakmıyor, onlar kitap okumuyor ki ben okuyayım’ şikayetlerinde bulunuyor. Zamanımızın çoğunu televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve benzeri cihazlar ile geçirir hale geldik. Yanlış teknoloji kullanımı ve teknoloji bağımlılığı çocuklarımız ve gençlerimizde dikkat dağınıklığı, öfke, şiddet eğilimi ve davranış problemlerini de beraberinde getiriyor.
21 0cak’ta Adana’da 8. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Emine Karadağ intihar etti, sebebi Mavi Balina oyunuydu.
2 Nisan’da Van’da 14 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Sevda Elaçmaz Mavi Balina sebebiyle bir tepeden atlayarak yaşamına son verdi.
Aydın’da 7 Nisan’da 14 yaşındaki Raşit Çiftçi intihar etti. Anne, baba çocuklarının, Mavi Balina oynadığını iddia etti. Aile, Raşit’in telefonunu elinden alması sonucu, bu duruma tepkiden dolayı intihar ettiğini öne sürdü.
Denizli’nin Serinhisar ilçesinde 8 Nisan’da okuldan kaçarak internet kafeye gidip oyun oynayan, daha sonra ortadan kaybolan ortaokul öğrencisi 11 yaşındaki Nuri Enes Karakuzu’nun, inşaat halindeki bir binada tavana asılı cesedi bulundu.
İstanbul’da 11 Nisan Perşembe günü Kayaşehir 18. bölgede bulunan bir sitenin 15. katında, “Mavi Balina” oyununu oynadığı iddia edilen 14 yaşındaki Veysel Çetin, odasının camından kendini boşluğa bırakarak intihar etti.
Çocuğu teknoloji bağımlılığından nasıl koruyabilirsiniz?
Uzmanların uyarısı; çocuğumuzu teknoloji bağımlılığından korumak için ilk önce yapılması gereken çocuğu doğru bilgilendirmektir.
Çocuğun yaş grubu ne olursa olsun onun yaşına inerek, basit ve anlayabileceği bir dille internetin ya da teknolojinin nasıl kullanılacağı, nasıl fayda sağlayabileceği anlatılmalıdır.
Kentleşme ile birlikte, özellikle metropollerde çocukların ve gençlerin yaşam alanları çok fazla daralmış durumdadır. Yaşam alanlarının daralması da insanların ilişki kurmasını, sosyalleşmesini ya da enerjilerini bir şekilde boşaltmalarını engellemektedir.
Bu engelleme ile birlikte sosyalleşmeyi çocuk en kolay ve rahat ulaşabileceği ortamda yapacaktır. Bu da internet ve internet üzerinden yaptıkları konuşmalar, sosyal medyada yaptıkları arkadaşlıklar olacaktır.
Çocuk kendini sürekli online ortamda ifade etmeye başlayınca insanlardan uzaklaşacak, sosyalliğini kaybedecektir. Şehirleşme ile birlikte insanların yaşam alanlarına önem verilirse, çocuklar bir şekilde bir araya gelebilir, enerjilerini boşaltabilecekleri, oyun oynayabilecekleri alanlara sahip olursa teknoloji ve internet bağımlılığı bir şekilde azalacaktır.
Teknoloji ve internetin tamamen kaybolması mümkün değildir. Fakat bunu bu şekilde en aza indirgemek mümkündür.
Burada Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çok somut projelere yönelmeleri, ailelerin ve öğretmenlerin teknoloji bağımlılığı konusunda sürece dahil edilmeleri çok önemlidir.
BİLİŞİM & SOSYAL MEDYA UZMANI
TV PROGRAM YAPIMCISI - YÖNETMEN
- ramazanavukatlık mesleği hukuk mesleği değildir. taraf olan hukukcu olamaz. bence avukatlar hakim yapılsın. iki tarafın haklarını da devletten maaş alanlar korusun. yoksa fakir avukatsız zengin 20 avukat ile çalışıyor hak yerini bulmuyor. adalet taban
- ramazannoterler hiç bir işe yaramayan kurumlar. boşuna vatandaşın parasını alıyor. bence kapatılsınlar. karşılıklı sözleşme nüshaları var olan kişiler hakkını koruyabilir.
- Şeyh Müslüm İncedalElektro optik ve savunma sanayi alanında bir çok ürün geliştirdim, bunları programınız aracılığı ile bir yatırımcı ile buluşturmak istiyorum, ürünleri programınızda çalıştırabiliriz, ciddi anlamda ses getirecek niteliktedir.
- İdris ERGİNİsmim İdris ERGİN Tokat'ın Turhal ilçesinde yaşamaktayım. 18 yaşındayım. Ak Parti 27. dönem Milletvekili Aday Adayıydım. Bir genç olarak AKİT TV'de yürütmüş olduğunuz Genç Görüş programına katılmak istiyor sizinle program yapmak istiyorum.
FACEBOOKTA BİZ